Jaką podłogę do kuchni wybrać?

Jaką podłogę do kuchni wybrać?

Data publikacji: ID: 6584bf8878f04

Kuchnia jest pomieszczeniem, w, którym panują specyficzne warunki. Oznacza to, że zastosowana tam posadzka będzie musiała odznaczać się konkretnymi cechami, taki jak chociażby odporność na wilgoć. Który wybór będzie tu zatem najlepszy?

Opcje podłóg kuchennych i ich zalety

Prawdopodobnie najpopularniejszym rodzajem podłóg kuchennychpłytki ceramiczne. Nic w tym dziwnego, są one, bowiem stosunkowo tanie i oferują nam bogactwo wzorów oraz kolorów. W dodatku, łatwo utrzymać je w czystości, są też dość trwałe i odporne na działanie środków chemicznych czy wysoką temperaturę. Pewną wadą może być ich chłód, choć problem ten nie będzie zauważalny przy ogrzewaniu podłogowym.

Propozycją o podobnych właściwościach jest kamień naturalny. W porównaniu do płytek ceramicznych jest on jednak zdecydowanie bardziej elegancki i luksusowy, a co za tym idzie – również droższy. Niemniej, takie wykończenie posadzki to inwestycja na naprawdę długi czas. Materiał ten jest bardzo trwały, a drobne uszczerbki prosto jest naprawić za pomocą żywicy.

W tym miejscu należy też osobno przytoczyć płyty z naturalnego betonu architektonicznego. Charakteryzuje je wysoka odporność mechaniczna i nie zawiodą nas one przy kontakcie z wodą. Co więcej, nie zawierają sztucznych włókien szklanych czy polipropylenowych, co czyni je bardziej przyjaznymi dla zdrowia.

Swoich zwolenników posiada, także podłoga do kuchni wykonana z naturalnego drewna. Opcja ta jest kusząca głównie ze względu na swoje walory estetyczne. Niestety, należy mieć tu na uwadze, że nie jest ona zbyt trwała. Ponadto, będzie wymagała specjalnej pielęgnacji, a to oznacza konieczność zainwestowania w nią dodatkowego czasu.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close