
Czy warto jeść cykorię?
Data publikacji: 2024-10-28 10:54:16 | ID: 6584bf885a424 |
Smak cykorii jest dość charakterystyczny, dla wielu osób po prostu gorzki. Mimo tego niebiesko kwitnąca cykoria podróżnik bardzo często pojawia się w kuchni i jest atrakcyjnym składnikiem potraw. Z uwagi na właściwości zdrowotne, warto ją wziąć pod uwagę, kompletując kuchenną apteczkę na różne przypadłości.
Dlaczego „podróżnik” i co jest z tym związane?
Ciekawie brzmiąca nazwa tego zioła może wiązać się z jego typowym występowaniem. Roślinę znaleźć można blisko różnych dróg, tak jakby nieustannie podróżowała. Niestety w dzisiejszych czasach bliskość drogi oznacza najczęściej silne zanieczyszczenie spalinami i mnóstwo kurzu. Z tej przyczyny zbiór cykorii należy realizować z dala od jej zwyczajowych siedlisk.
Zbiór cykorii można rozpocząć już wiosną, w zależności od tego, którą część zioła będzie się zbierać. Zielone części dostępne są praktycznie od razu po zazielenieniu się okolicy, a z powodów kulinarnych warto zbierać jak najmłodsze. Kwiaty pojawiają się w lipcu i pozostają na roślinie mniej więcej do września. Do spożycia nadaje się też korzeń, który można wykopać przed lub po zakończeniu kwitnienia.
Korzystne działanie cykorii
Już sam specyficzny smak cykorii działa korzystnie na pobudzenie apetytu. Jest on powodowany obecnością garbników i innych substancji goryczkowych, więc konsekwencją tego jest również przyspieszenie przemiany materii. Cykorię stosuje się również jako dość uniwersalny sposób na oczyszczenie i odtrucie organizmu, bo pobudza wydzielanie żółci i pracę układu moczowego.
Górne części rośliny mogą służyć jako składnik surówek czy sałatek, a, także marynat. Bardzo często spożywa się również korzenie – wykazują korzystne działanie na żołądek i są bardzo smaczne. Można je sproszkować i użyć do stworzenia naparu, a gotowane zjeść z masłem i bułką tartą. Do smaku dodaje się soli lub cukru, ewentualnie inne przyprawy.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |
library_books Jak wybrać trymer do bikini? » | |
library_books Jakie są zalety miodu? » | |
library_books Jak przygotować domowego grzańca? » |