
Jak przygotować domowego grzańca?
Data publikacji: 2025-01-25 03:52:36 | ID: 6584bfb1a74d7 |
Wino grzane towarzyszyło polowaniom, kuligom czy zabawom karnawałowym. Jego zadaniem było rozgrzanie uczestników. Grzane wino bez problemu można przygotować samodzielnie w domu, mimo, że nie istnieje tylko jeden przepis na grzane wino. Za pomocą odpowiednio dobranych dodatków i przypraw, możemy stworzyć swoją indywidualną kompozycję.
Jak przygotować grzańca?
Przygotowując domowego grzańca, najlepiej jest sięgnąć po czerwone wino. Owszem zagrzać możemy, także białe wino, jednak w procesie podgrzewania straci ono swoje właściwości smakowe. Do wina grzanego można wykorzystać każdy rodzaj wina - słodkie, półsłodkie, a nawet wytrawne. Wszystko zależy od tego, jak słodki napój chcemy finalnie osiągnąć. Należy pamiętać, że ino podgrzewamy do temperatury mniej więcej 70 stopni.
Wino grzane - składniki
- 2 butelki wytrawnego wina
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- kilkanaście sztuk goździków
- 4 łyżki stołowe miodu lub cukru (najlepszy będzie brązowy)
- 1 laska cynamonu
- 3-4 cm kawałek imbiru
- 50 g rodzynek
Sposób przygotowania:
Cytrusy kroimy w ćwiartki, a imbir w plasterki. Wino wlewamy do garnka i podgrzewamy na minimalnym ogniu. Po około dwóch minutach dodajemy owoce, bakalie, przyprawy i imbir. Gdy wino się zagrzeje dodajemy miód lub cukier. Wino podgrzewamy nie dłużej niż 20 minut.
Podczas przygotowania grzańca, musimy pamiętać o tym, by nie zagotować wina. Przygotowany napój podajemy w kamionkowym kuflu wraz z dodatkami. Jeśli nie posiadamy kamionkowego naczynia, możemy grzańca zaserwować w kieliszku do wina, ale wówczas unikamy dodawania dodatków. Najlepsze są naczynia o grubych ściankach, gdyż dłużej utrzymają ciepło.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |
Tagi: wino, grzane, grzańca, wina, przygotować, możemy, podgrzewamy, miód, domowego, można,