Jak przygotować domowego grzańca?

Jak przygotować domowego grzańca?

Data publikacji: ID: 6584bfb1a74d7

Wino grzane towarzyszyło polowaniom, kuligom czy zabawom karnawałowym. Jego zadaniem było rozgrzanie uczestników. Grzane wino bez problemu można przygotować samodzielnie w domu, mimo, że nie istnieje tylko jeden przepis na grzane wino. Za pomocą odpowiednio dobranych dodatków i przypraw, możemy stworzyć swoją indywidualną kompozycję.

Jak przygotować grzańca?

Przygotowując domowego grzańca, najlepiej jest sięgnąć po czerwone wino. Owszem zagrzać możemy, także białe wino, jednak w procesie podgrzewania straci ono swoje właściwości smakowe. Do wina grzanego można wykorzystać każdy rodzaj wina - słodkie, półsłodkie, a nawet wytrawne. Wszystko zależy od tego, jak słodki napój chcemy finalnie osiągnąć. Należy pamiętać, że ino podgrzewamy do temperatury mniej więcej 70 stopni.

Wino grzane - składniki

- 2 butelki wytrawnego wina

- 2 pomarańcze

- 1 cytryna

- kilkanaście sztuk goździków

- 4 łyżki stołowe miodu lub cukru (najlepszy będzie brązowy)

- 1 laska cynamonu

- 3-4 cm kawałek imbiru

- 50 g rodzynek

Sposób przygotowania:

Cytrusy kroimy w ćwiartki, a imbir w plasterki. Wino wlewamy do garnka i podgrzewamy na minimalnym ogniu. Po około dwóch minutach dodajemy owoce, bakalie, przyprawy i imbir. Gdy wino się zagrzeje dodajemy miód lub cukier. Wino podgrzewamy nie dłużej niż 20 minut.

Podczas przygotowania grzańca, musimy pamiętać o tym, by nie zagotować wina. Przygotowany napój podajemy w kamionkowym kuflu wraz z dodatkami. Jeśli nie posiadamy kamionkowego naczynia, możemy grzańca zaserwować w kieliszku do wina, ale wówczas unikamy dodawania dodatków. Najlepsze są naczynia o grubych ściankach, gdyż dłużej utrzymają ciepło.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close