
Jak przygotować sushi?
Data publikacji: 2024-11-06 22:49:01 | ID: 6584bfb1a7735 |
Sushi zyskało dużą popularność. Coraz więcej osób decyduje się na przygotowanie sushi w domowym zaciszu. Zanim jednak przystąpimy do tego procesu, konieczne jest wyposażenie się w odpowiednie składniki. Niezbędne będą - ryż do sushi, liście nori, marynowany imbir, pastę wasabi zwaną „japońskim chrzanem”, ocet ryżowy, sos sojowy do podania sushi i wreszcie bambusową matę do zawijania rolek.
Jak przygotować domowe sushi?
Chcąc przygotować sushi w domu, warto zastanowić się co będzie jego podstawą. W domowym zaciszu, na początek, można przygotować sushi z dodatkiem łososia, surimi i dodatków tak jak: awokado, ogórek surowy, por czy serek śmietanowy. Ryba oraz warzywa powinny być pokrojone w cienkie paseczki, co ułatwi zwijanie rolki sushi. W sushi największą rolę pełni ryż. Ważne jest jego odpowiednie ugotowanie i przygotowanie.
Robienie sushi zaczynamy od trzykrotnego przelania ryżu. Zalewamy go zimną wodą, mieszamy i odlewamy wodę. Gdy powtórzymy tą czynność trzykrotnie, wówczas zalewamy go zimną wodą i ostawiamy na 30 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i nalewamy nową, by ryż był cały zakryty. Gdy woda zacznie wrzeć przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie, nie podnosząc pokrywki zostawiamy ryż na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy zalewę do ryżu. Potrzebne nam będą:
- 12 łyżek octu ryżowego
- 9 łyżek cukru (raczej płaskich)
- 2,5 łyżeczki soli
Wszystkie składniki mieszamy i wlewamy do gorącego ryżu i dokładnie mieszamy. Zawijanie sushi samo sobie nie jest trudne, jednak musimy nabrać wprawy. Na macie bambusowej, układamy płat nori, śliską stroną do maty. Dłonie zwilżamy wodą i nakładamy cienką warstwę ryżu, tak, aby zachować 2-3 cm wolnego brzegu. Następnie na ryżu układamy dodatki - rybę, warzywa, możemy całość posypać dodatkowo sezamem. Przy pomocy maty, całość zwijamy w rulon. Następnie kroimy, maczając nóż w wodzie. Sushi podajemy z sosem sojowym, a, także marynowanym imbirem i wassabi.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |
Tagi: sushi, ryżu, przygotować, domowe, wodą, mieszamy, minut, czasie, wassabi, przygotowanie,
library_books Czy warto jeść cykorię? » | |
library_books Co wybrać, gdy masz ochotę na fast food? » | |
library_books Superfoods dla przyszłych mam » |