
Jak zabezpieczyć świeże warzywa, by przetrwały jak najdłużej?
Data publikacji: 2024-12-08 01:39:47 | ID: 6584bf88460f6 |
Świeże warzywa cechują się dużą ilością niezbędnych składników odżywczych, witamin, jak również wyjątkowym smakiem. Jedną z ich właściwości jest też niezbyt długa przydatność do spożycia. Jeśli nie zostaną zjedzone w krótkim czasie, najprawdopodobniej się zepsują. Czy można, więc zabezpieczyć je tak, by przetrwały dłużej niż zwykle?
Jeśli nie przetwory, to co?
Jednym ze sposobów zakonserwowania na dłużej warzyw i owoców jest zrobienie z nich przetworów. Niestety miłośnicy naturalnego smaku warzyw nie znajdą tutaj tego, czego potrzebują. Praktycznie każdy sposób konserwacji modyfikuje smak, czyniąc go np. Ostrym lub kwaśnym. Zamiast kwasić czy marynować warzywa, można wykorzystać inne metody – chociażby mrożenie, władanie do ziemi, przechowywanie w zimnej wodzie itd.
Sposób na warzywa korzeniowe
Warzywa z jadalnym korzeniem, takie jak marchew, pietruszka, pasternak czy seler można przechować znacznie dłużej dzięki umieszczeniu je w skrzynkach z ziemią lub piaskiem. Sposób nie jest w stu procentach niezawodny, bo niektóre warzywa mimo wszystko zepsują się. Procesy więdnięcia czy gnicia są jednak znacznie spowolnione.
Efekt będzie lepszy, jeśli pojemnik z warzywami przesypanymi piaskiem lub ziemią będzie stał w chłodnym i ciemnym miejscu. Idealna jest piwnica, w, której jednak nie powinny zdarzać się ujemne temperatury. Warto też użyć drewnianej skrzynki (może być taka na pomidory) zamiast plastikowego pojemnika.
Zielone liście i natki
Osoby chętnie przyprawiające potrawy natką pietruszki lub koperkiem mogą zachować świeżość zielonych dodatków na dłużej dzięki odrobinie wilgoci. Warzywa po wypłukaniu i częściowym osuszeniu można zawinąć np. W ligninę lub umieścić w zakręconym słoiku. Całość powinna znaleźć się w chłodziarce. Zamrażanie nie jest wskazane, bo zmniejsza jędrność warzyw.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |
Tagi: warzywa, można, dłużej, warzyw, sposób, przechowywanie, piwnica, zabezpieczyć, świeże, przetrwały,
library_books Jak przygotować domowego grzańca? » | |
library_books Czym jest miód manuka? » | |
library_books Walka z cellulitem: naturalne sposoby na gładką skórę » |