Jak właściwie postępować z cebulkami mieczyków?

Jak właściwie postępować z cebulkami mieczyków?

Data publikacji: ID: 6584bf884f075

Mieczyki (gladiole) należą do popularnych i lubianych roślin dekorujących ogrody i działki. Są wieloletnie, ale wymagają wykopywania na zimę cebul i przechowywania ich w odpowiednich warunkach. Ponownie umieszcza się je w gruncie w kolejnym sezonie, gdy zrobi się cieplej.

Pora na wykopywanie cebul mieczyków

Dopóki na łodygach mieczyków pysznią się kolorowe i pachnące kwiaty, nie trzeba martwić się o kondycję rośliny. Wiele osób pozostawia kwiaty jako ozdobę działki, niektórzy robią z nich bukiety czy nawet suszą na jesienne kompozycje. Po przekwitnięciu można powoli myśleć o przygotowaniach do zimy. Należy wykopać cebulki z gleby zanim zrobi się zimno, ale nie ma ustalonej dokładnej pory.

Do wykopywania można np. Przystąpić niedługo po okresie kwitnienia. Dla wielu miłośników gladioli najlepszym czasem jest wczesna jesień, kiedy ranki bywają już chłodne, a roślina powoli żółknie i wysycha. Optymalnie należy odczekać około miesiąca po tym, jak kwiaty przekwitną, ale trzeba brać pod uwagę pogodę i inne problematyczne czynniki.

W jaki sposób należy przeprowadzić wykopywanie?

Pogoda powinna być dobra, bez deszczu, co uchroni cebulki przed ewentualnym zgniciem w wyniku nadmiaru wilgoci. Do wykopania bulw najlepsze będą tzw. Widły amerykańskie. Należy ostrożnie wyjąć cebulki z gruntu i otrząsnąć z nadmiaru ziemi, nie dotykając jednak samych cebulek. Górną część łodygi ścina się, pozostawiając niewielki fragment na kilka centymetrów. Czynności te wymagają wyczucia, bo bulwy są dość wrażliwe i można je łatwo uszkodzić.

Przechowywanie cebulek

Początkowo cebule mieczyków trzyma się w skrzynkach (niezalecane jest mieszanie odmian z uwagi na możliwość zakażania różnymi chorobami). Można skrzynki ustawić w pokoju, żeby zapewnić im dość wysoką temperaturę (pokojową – powyżej 18 stopni). Przez kilka tygodni cebulki będą obsychać, aż obeschną na tyle, że możliwe będzie bezpieczne usunięcie pozostałości łodyg.

Tak przygotowane cebulki przenosi się w pozycji odwróconej do dużo chłodniejszego pomieszczenia. Może to być piwnica lub spiżarka, ale nie można zapominać o wietrzeniu. Cyrkulacja powietrza zapobiegnie powstawaniu wilgoci i psuciu się cebulek.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close