Doceńmy marchewkę w naszej diecie

Doceńmy marchewkę w naszej diecie

Data publikacji: ID: 6584bfb145444

Marchewka to warzywo bardzo popularne w wielu kuchniach świata. Ceniona jest za walory smakowe, a, także za bogactwo witamin i minerałów. Jest małokaloryczna, a jej spożywanie pomaga utrwalać opaleniznę. Powinna znaleźć się w menu każdego dorosłego i dziecka, zwłaszcza w okresie letnim.

Marchewka to warzywo, które może być spożywane zarówno na surowo, jak po wcześniejszym przygotowaniu. Świetnie sprawdza się jako danie główne, a, także jako dodatek w postaci surówki. Wspólnie z selerem, porem i pietruszką stanowi podstawę smakową wielu zup. Można z niej przygotować zarówno sok, jak i przecier, sos czy ciasto.

Właściwości marchewki

Marchewka ma bardzo delikatny smak, jest słodkawa. Nie zostawia w buzi brzydkiego zapachu. Podczas gotowania również nie wydziela zapachu. Jest to jedno z pierwszych warzyw, które poznaje dziecko. Marchewka jest bogata w witaminy. Znajdziemy w niej witaminę A, C, a, także witaminy z grupy B oraz witaminę E, K oraz PP. Jest źródłem składników mineralnych, takich jak wapń, potas, sód, żelazo, magnez, cynk. Ma duże zawartości błonnika. Poprawia perystaltykę jelit i powinna być włączona do diety u osób, które cierpią na zaparcia.

Marchewka w 100g ma tylko 27 kalorii. Nic dziwnego, że jest stanowi popularną przegryzkę wśród osób, które dbają o dietę i smukłą sylwetkę. Zawiera, także beta karoten. Decyduje on o pomarańczowym kolorze warzywa, ale ma, także wpływ na skórę. Poprawia jej koloryt, a osoby dbające o opaleniznę, powinny ją włączyć do diety.

Dzięki zawartości witamin A, marchew ma niebagatelny wpływ na oczy. Poprawia ostrość widzenia, a jej spożywanie pomaga walczyć z tak zwaną kurzą ślepotą. Marchewka chroni również organizm przed wolnymi rodnikami, a, więc opóźnia procesy starzenia.

Marchewka w diecie

Marchewka w diecie jest bardzo ważna. Jej spożywanie przyczynia się do poprawienia funkcjonowania organizmu. Dodatkowo jest łatwo strawna. Jest to warzywo, które jako pierwsze wprowadza się do diety dzieci. Zupa z marchwi ma właściwości nawadniające. Dlatego podawana jest podczas biegunek.

Pod względem żywieniowym najwięcej wartości odżywczych jest w surowej marchewce, spożywanej w formie surówek, sałatek czy soute. Marchewka komponuje się idealnie z jabłkami lub selerem. Jest podstawowym składnikiem wielu zup, zapiekanek czy sosów. Idealnie nadaje się do mrożenia, a, także marynowania.

Można z niej przygotować marchewkowe konfitury czy marmolady. Marchewka poddana obróbce termicznej staje się lepiej strawna, gdyż podwyższa się jej indeks glikemiczny. Jednak osoby cierpiące na cukrzycę, powinny spożywać ją na surowo.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close